Film, pozorište, književnost...

FEST

FEST FEST - Fest je definitivno najposećeniji filmski festival u Beogradu i veoma važan kulturni dogadjaj uopšte, 2011. je za ovaj festival prodato 93 000 karata! Krajem februara i početkom marta, za vreme trajanja Festa, mnogi filmofili uzimaju slobodne dane i organizuju ih tako da pogledaju što više filmova. neki od njih pogledaju više od 4,5 filmova dnevno, što potvrdjuje pozamašan broj prodatih kompleta karata svake godine.

Fest je prvi put otvoren 1971. godine u Domu omladine do sada je doživeo 39 izdanja, a za 2012. je pripremljeno jubilarno 40. izdanje sa nazivom XL-u svetu velikih! Svake godine Fest predstavlja 70ak najboljih ostvarenje protekle godine. To su filmovi iz celog sveta, ostvarenja relevatnih autora, neki su popularni, holivudski filmovi, a neki su od onih koje više nikada nećete imati priliku da pogledate na bioskopskom platnu.

Fest je takodje i prilika da upoznate neke od velikih ljudi iz sveta kinematografije. Do sada su gosti Festa bili: Bernardo Bertoluči, Robert de Niro, Sofija Loren, Vim Venders, Harvi Kajtel, Džoni Dep, Miloš Forman... Filmovi se prikazuju u više bioskopa u gradu : Sava Centar, Kulturni centar Beograda, Dom Omladine, Muzej kinoteka.

Za traženije filmove karte se kupuju više dana unapred, a u prodaji su već nekoliko nedelja pre početka festivala na biletarnicama bioskopa, i na Bilet servisu.

Cinemania

Cinemania ("Sinemanija") je filmski festival koji se održava svake godine u Beogadu (Sava centar) i Novom Sadu (Arena), a na kom se prikazuju premijere novih blokbastera i odabrani filmski hitovi iz protekle godine, po niskim cenama. Cinemanija se obicno održava krajem oktobra ili početkom novembra, a program pokriva preko dvadeset filmskih naslova. Karte se prodaju u bioskopu Tuckwood (Kneza Miloša 7a), u Bliet servisu (Trg Republike 5) i na licu mesta u Sava centru (Milentija Popovića 9).

BITEF

Belgrade International Theater Festival (BITEF), ili Beogradski međunarodni pozorišni festival već decenijama predstavlja ponos i diku Beograda. Ovaj internacionalni festival savremenog pozorišta jedan je od retkih istinskih kulturnih izraza koji je preživeo sve društvene i političke potrese i dalje predstavlja simbol revolucionarnog duha. BITEF se održava od sredine avgusta do kraja septembra svake godine i svakako je poseban užitak za sve ljubitelje savremenog i pozorišta pokreta. Pored samog festivala, zgrada pozorišta sama po sebi je nesvakidašnja - Bitef teatar se nalazi u rekonstruisanoj evangelističkoj crkvi vrlo blizu Skadarlije, a danas se u njoj nalazi i jedan od najboljih klubova u Beogradu, Bitef Art Cafe.

Dani Beograda

Dani Beograda - period od 16. do 19. aprila svake godine označen je kao zvanican praznik grada i prisećanje na njegovu istoriju, a svake godine ta četiri dana su ispunjena brojnim zanimljivim dešavanjima. Program obično obuhvata paradu kroz centralne gradske ulice, dan otvorenih pozorišta, noć muzeja, sajam starih zanata, kao i brojne sportske događaje, koncerte, izložbe i tribine.

BELEF - Beogradski letnji festival

Beogradski letnji festival BELEF se održava svakog leta tokom jula i avgusta na više lokacija u gradu, a obuhvata širok spektar umetničkih priredbi drugih i aktivnosti, uključujući ples, pozorište, muzičku i likovnu umetnost.

Beogradski Sajam knjiga

Sajam knjiga je prilika da jednom godišnje vidite sve zanimljivosti iz sveta književnosti i najnovije naslove nabavite po povoljnim cenama. Pored toga, možete prisustvovati promocijama knjiga, prezentacijama autora (i stranih i domaćih), i još mnogim zanimljivim dešavanjima. Beogradski sajam knjiga proslavio je 50. rođendan 2005. godine. Održava se u halama Beogradskog sajma u Bulevaru vojvode Mišica 14, najcešće u oktobru.

Partneri

Pretplatite se