Saveti za putovanje u Beograd - Belgrade Eye tursiticki vodic

Kada posetiti Beograd?

Travel to Serbia Naša preporuka je da Beograd posetite u nekom od sledećih perioda: krajem maja - početkom juna, krajem septembra - početkom oktobra ili u januaru. Grad je svakako najlepši tokom sunčanih prolećnih i letnjih meseci (od aprila do maja), kada je sve u cvatu, na ulicama i trgovima su načičkane bašte kafića, na rekama su otvoreni čuveni beogradski splavovi, a Beograđanke su lagano odevene. Ovo je i vreme kada se festivali i druga zanimljiva dešavanja u gradu nižu jedna za drugim. Obzirom da jul i avgust mogu biti prilično vreli, pa ako ne podnosite temperature iznad 35C - predlažemo da planirate posetu ili za jun ili za septembar. Miholjsko leto zna da traje i do sredine oktobra, tako da je i jesen veoma lepa. A jedna stvar u koju možete biti sigurni je da vam u Beogradu nece biti dosadno - kad god odlučite da dođete.

Travel to Serbia Poslednjih nekoliko godina zime u Beogradu su uglavnom suve, bez mnogo snega i kiše. Januar je odlična izbor za posetu Srbiji - praznično raspoloženje koje u većini drugih zemalja vlada u decembru, ovde tek počinje sa dočekom nove godine, a traje sve do sredine februara! Novogodišnji ukrasi krase grad tokom celog januara, a istovremeno se vrlo malo radi - to je doba godine kada srpska opuštena kultura željna provoda dostiže svoj vrhunac.

Vize i procedure

Serbian Visa Procedures Srbija je za građane većine zapadnih i susednih zemalja ukinula vize za kratke boravke - do 90 dana, dok državljani ostalih zemalja moraju aplicirati za vizu u ambasadi ili konzulatu Srbije. Svim posetiocima osim državljana Crne Gore i Bosne i Hercegovine potreban je važeći pasoš. Državljani ove dve zemlje u Srbiju ulaze sa važećom (naglašavamo: važećom) ličnom kartom.

Kada uđete u Srbiju, po zakonu ste obavezni da svoj boravak prijavite Policiji u roku od 24 časa od prelaska granice. Nismo čuli da je neko imao problema ukoliko ovo ne uradi, ali svakako vas savetujemo da poštujete zakon i prijavite svoj boravak. Procedura bi trebalo da izgleda ovako:

Ako boravite u nečijem stanu (kod prijatelja, porodice i slično), trebalo bi sami da se prijavite, zajedno sa vlasnikom stana u kom boravite (radi potvrde da ste odseli kod njih). Za to ćete morati da odete u Upravu za strance u Savskoj 35 (ista zgrada kao u kojoj se nalazi policijska stanica Savski Venac), sačekate malo u redu i popunite kratak formular. Od policijskih službenika dobićete kartončić koji dokazuje da ste prijavljeni, a koji bi trebalo da čuvate sa sobom do izlaska iz zemlje. A ako boravite u hotelu, hostelu, motelu i sličnom smeštajnom objektu - oni će celu proceduru obaviti za Vas i dati Vam kartončić sa prijavom.

Po zakonu ste takođe obavezni da stalno nosite pasoš sa sobom - u ne baš mnogo verovatnom slučaju da Vas zaustavi policija, tražiće Vam ga na uvid. Međutim, mnogi hoteli zadržavaju pasoše svojih gostiju tokom celog boravka - u tom slučaju nemojte se brinuti, policajci su svesni toga i neće Vam praviti probleme..

Partneri

Pretplatite se