Pivnice Beograd

Beogradske pivnice Beograd možda nije lep kao Prag, ali što se tiče piva definitivno ne zaostaje. Pivnice u Beogradu na dohvat ruke uz BelgradeEye! Poznato je da većina turista, posle lepote beogradskih dama, ističe cene i kvalitet piva kao glavne prednosti glavnog rada.

Od brendova neka od najpoznatijih domaćih piva su Jelen, Lav, BIP, a nekada i crnogorsko Nikšićko pivo koje mnogi Beograđani smatraju još uvek domaćim. Od stranih piva najviše se konzumira Amster, Heineken, ali od skoro je prisustvo Českih brendova poput Staropramena sve vidljivije.

Pored ovih većih industrijskih piva, u Beogradu se može probati i kvalitetno pivo pravljeno u malim domaćim privatnim pivarama.

Da li volite lager, ejl ili dobro craft pivo? Verujte da pre dvadesetak godina gotovo niko u Srbiji nije znao razliku između vrsta piva, a danas, zahvaljujući uvozu i razvoju brojnih malih craft pivara, dolazimo u situaciju da želimo da vidimo koje su najbolje pivnice u Beogradu i gde se toče najbolja piva u glavnom gradu. Točionice, barovi, pabovi i pivnice Beograd čine onim što on jeste - prestonicom hedonizma, dobrog provoda i raspoloženja. Veliki bizbor piva nude i brojni restorani u Beogradu koje možete posetiti Ako razmišljate gde na pivo i gde se pije najbolje pivo u Beogradu, onda će vam BelgradeEye lista pivnica u Beogradu sigurno pomoći da donesete tu odluku!

Pivnice čine Beograd vedrijim mestom!

Pored toga što je dobropoznata naša stara: “pivce za živce”, činjenica je da u Srbiji sve popularnija postaju alternativna mesta za izlazak. Pivnice i pabovi su postale alternativna kafana današnjice. Kako je reč kafana izgubil u borbi sa modernim “klub-kafanama”, pivnice, točionice i pabovi su postali mesto okupljanja inteligencije. Uz pivo se priča o pametnim stvarima, uz pivo se gledaju sportski događaji, uz pivo se sluša dobra muzika, veseli se i “proslavljaju porođaji”. Iako je danas uobičajen naziv za pivnicu - pab ili sport bar (čime smo dobili i veliki broj Irish Pub-ova, sportskih barova u kojima se gledaju utakmice itd.), pivnice vuku korene davno u prošlost. Kada je Beograd u pitanju, možemo se vratiti do čuvene pivnice na Terazijama, u prizemlju poznatog hotela Kasina, na tačnom mestu gde se danas nalazi istoimeni klub. Ovo je bila jedna od prvih, modernijih pivnica po uzoru na zemlje piva, kao što je Češka. Velike drvene klupe i stolovi, raznovrsna piva koja možete probati iz hladnih točilica, i pomalo zagušljiva atmosfera nekih drugih vremena. Takve pivnice su postavile temlje za današnje modernije barove u koje svraćamo na dobru svirku i hladno pivo, a sve češće i ukusne kobasice! Ne čini li sve to Beograd vedrijim i popularnim? U očima stranca to je zaista tako, a predlažemo da proverite i sami. Sada dolazimo do problema kako se bira pivnica za sebe!

Kako izabrati koja je najbolja pivnica u Beogradu?

BelgradeEye je tu da priskoči u pomoć, a naša lista najboljih pivnica možda krije odgovor za vas. Kao što je rečeno, postoje različite vrste pivnica:
 • Sportski barovi
 • Tradicionalne pivnice
 • Pabovi
 • Mesta sa živom svirkom (obično hard rock)
 • Barovi sa mnoštvom piva i modernim restorantskim menijem;
Koliko je uvoz inostranih piva uticao na ljubav Beograđana prema pivu, govori i činjenica da veliki broj kafića, koji nemaju odlike cafe bara u Beogradu danas ima barem 4 flaširane i 3-4 točene vrste piva u “pićovniku”. Pivo i kafa? Što da ne! Sada kada znamo koje vrste modernih pivnica u Bg-u postoje, nudimo vam i smernice na osnovu kojih možete odlučiti koja je pivnica iz naše liste ponuđenih beogradskih mesta skrojena za vas:
 • Odgovorite na pitanje: “Koju vrstu piva volite da pijete?”
  • ukoliko je odgovor standardno domaće pivo, onda možete isprobati brojne manje restorane širom grada;
  • Ukoliko je odgovor hladno točeno pivo - onda je definitivno dobar odgovor bilo koja pivnica u gradu!
  • Ukoliko je odgovor unikatna, craft piva koja proizvode manje pivare - onda potražite malo manje poznate pivnice, ili one sa dobrom reputacijom raznovrsnosti pića;
 • Uzmite u obzir vrstu muzike koju volite da slušate;
 • Broj različitih vrsta piva koja se toče;
 • Lokacija u Beogradu…

Vrste piva koje možete probati i kako

 • Domaća lager i ejl piva, kao i nasumična piva lokalnih mini pivara…;
 • Tamno ili svetlo pivo;
 • Točeno ili flaširano - posebno su zanimljive tzv. žirafe (lične točilice za sto u pivnici);
 • Mutno ili čisto;
 • Pšenično ili ječmeno;
 • Pivo ohlađeno na temperaturi bližoj nuli (lager piva uobičajeno), ili pak pivo rashlađeno na sobdnoj temperaturi radi oslobađanja voćnih aroma...

Lokacije beogradskih pivnica

Danas postoje pivnice u gotovo svim krajevima grada. Tako, recimo možemo poći od točionice na Novom Beogradu, preko kuće piva na Crvenom Krstu, pa sve do Devetke na Banjici i mnogo dalje od ovih krajeva grada, a sasvim sigurno ćemo naleteti na bar još nekoliko specijalizovanih lokala u kojima se služi pivo. Tzv. kuće piva nude pregršt različitih domaćih i uvoznih komercijalnih piva, dok postoje i pivnice koje su napravile specijalan dogovor sa mini pivarama, koje svoje proizvode prodaju isključivo u određenom lokalu. Pivnice u centru Beograda se nalaze u Knez Mihailovoj, zatim na Terazijama, Dorćolu i drugim lako dostupnim lokacijama u kom god delu grada da živite. Sve što je potrebno, jeste da pogledate listu pivnica na BelgradeEye-u i da odaberete gde će vam biti servirana naredna krigla piva.

Partneri

Pretplatite se